Odling & miljöpolicy

Odling & miljöpolicy

Odling

Vi odlar jordgubbar, färskpotatis och lite grönsaker.

Odlingssäsongen börjar redan innan jul när vi beställer potatisutsäde, grönsaksfrön och jordgubbsplantor.

Under våren sätts, sås och planteras det för fullt. För att inte tala om ogräset... som ska rensas mest hela tiden....

När sommaren kommer är det fullt upp med att sköta om alla odlingar. Jordgubbarna skördar vi först, tätt följt av färskpotatis och grönsaker.

Potatisodlingen

När jag ser tillbaka på gårdens och släktens 250-åriga historia så har det då och då skett stora förändringar och för några år sedan var det dags för ännu en.

Under 2016 genomförde vi en förändring av verksamheten på gården: under året slutade vi med produktion av vinterpotatis och vi har inte längre ett potatispackeri på gården.

Det fanns flera orsaker till denna förändring, men en av dem var den allt tuffare konkurrensen på marknaden. Mycket lågpris-potatis har sålts i butikerna under de senaste åren och i det segmentet varken ville eller kunde vi vara med.

Därför valde vi att kliva av den storskaliga potatisodlingen. Ny kraft och inspiration inhämtas och sedan blir det tid för att ta nya steg i företaget.

Vad som händer sedan blir spännande att se!

Kanske vill jag skriva ännu en bok och berätta om allt det som hänt på gården under så lång tid...

Självplocket!

Jordgubbsodlingen, självplock av färskpotatis, grönsaker, sommarcafé fortsätter som vanligt.

Färskpotatis: I år kommer vi att odla både Puritan, Twister och Solist för självplock. Alla sorterna är mycket goda färskpotatissorter! Puritan har den ljusaste färgen och är en mycket gammal sort. Den hittas inte så lätt i butikerna eftersom den är ömtålig vid upptagningen med maskin. Nyupptagen färskpotatis med dill och smör är en delikatess! Men pröva också att ugnsbaka den tillsammans med färsk knipplök (både själva löken och allt det gröna!), dill, smör (och eller olja), salt och peppar i drygt 200 grader ca 30 minuter. Jag tror absolut att du blir nöjd!

Jordgubbsodlingen

Under 5-6 sommarveckor infaller jordgubbssäsongen. Då kan du själv plocka solvarma jordgubbar i vårt självplock. Vill du hellre köpa skördat så går det också bra.

Våra jordgubbssorter

De jordgubbssorter som vi odlar är: Korona, Polka, Honeoye, Salsa, Sonsation, Faith, Florence, Glorielle, Magnus och Malwina.


  • Honeoye är vår tidigaste sort som är ett lite syrligare men mer hållbart bär
  • Korona, Polka och Sonsation är söta och mycket goda bär
  • Salsa, Faith och Florence  är lite senare sorter, som också är mycket smakrika
  • Magnus och Malwina, som är den allra senaste sorten, hjälper oss att förlänga jordgubbssäsongen. Även de är mycket smakrika. Det finns kunder som väntar med att plocka tills Malwina har mognat!

Öppettider

Lyssna på telefonsvararen 054-53 02 08 eller läs i NWT, VF eller håll utkik på vår hemsida. Kom också ihåg Facebook-sidan Ängebäck Trädgård och Instagram!

Beställa jordgubbar

Det går bra att beställa jordgubbar. Fyll i formuläret här bredvid och skicka in beställningen 24 timmar innan hämtning. Glöm inte att skriva när ni kommer för att hämta jordgubbarna.

Under midsommar hinner vi inte hantera förbeställningar men vi gör allt vi kan för att vi ska ha jordgubbar så att det räcker till alla ändå. Men vänta inte till alltför sent på dagen om du vill vara säker på att det ska finnas kvar.

Nyplockade jordgubbar till försäljning

Under självplockssäsongen säljer vi nyplockade jordgubbar utanför Ica Forshaga, Ica Skåre, Coop i Kil, Stora Coop på Välsviken och utanför Konsum-ingången vid Mitt i City i Karlstad. Innan våra egna räcker till köper vi in jordgubbar från närområdet, från Skåne och om det ändå inte finns tillräckligt händer det att vi köper jordgubbar från t.ex. Belgien eller Tyskland men det är inte så vanligt.

Jordgubbar
 
 
 
 
 
 

Miljöpolicy

Ängebäck Trädgård AB är certifierad enligt konceptet Svenskt Sigill -Integrerad produktion – IP

  • Integrerad produktion är ett sätt att odla
  • Allt arbete som utförs i odlingen dokumenteras noggrant
  • Biologiska bekämpningsmetoder prioriteras
  • Minskad energiåtgång eftersträvas
  • Livsmedelssäkerheten och odlarens arbetsmiljö görs ännu bättre
  • Odlingen är granskad av organisationen ”SMAK”


IP Arbetsvillkor

Sedan 2020 har vi ytterligare en certifiering som handlar om att vår personal ska ha det bra. Det rör frågor om löner, semesterersättning, arbetstider, boende, hygien och mycket mera. Både ICA-butiker och Konsumbutiker har certifiering enligt IP Arbetsvillkor som ett krav för att vi ska få sälja våra produkter där. Det är bra tycker jag och jag hoppas verkligen att de ställer samma krav på alla leverantörer - både svenska och utländska. Ängebäck Trädgård fick "Med beröm godkänt" av kontrollorganisationen SMAK

Värmländskt Svenskt Sigill bidrar dessutom till:

  • Kortare transporter
  • Fler arbetstillfällen i Värmland
  • Gynnar levande landsbygd

Åtgärder för att minimera miljöpåverkan är:

  • Användning av biologiska bekämpningsmedel i jordgubbsodlingen (ex. en bakterie som äter  gråmögelsporer heter Serenade)
  • Nyttjande av prognosmetoder vad gäller skadeinsekter
  • Nyttodjur i odlingen
  • Solpaneler - vi vill öka mängden förnyelsebar energi
  • Återställande av våtmark - för att gynna biologisk mångfald, för att minska näringsläckage, bevattningsreserv, värna ett rikt fågelliv
  • Vi fyller numera, sedan januari 2022, HVO i tankarna på traktorerna, så vi är nästan fossilfria. Det kostar lite mera än diesel men vi vill göra vad vi kan för att göra vår del för att rädda klimatet för kommande generationer
  • Transportbilen som vi kör jordgubbar till butikerna med, Maxus e-Deliver, drivs av solelen som vi producerar på gården